ЯК ОБ’ЄКТИВНО ПОРАХУВАТИ ПРОДУКТИВНІСТЬ ВЛАСНОГО СТАДА?
Під час кризи галузі молочного скотарства більшість молочних ферм перебувають в умовах нульової чи навіть мінусової рентабельності. Це означає: якщо нічого не змінювати, подальше зростання собівартості молока (білок, корми, мийні засоби і т. д.) призведе у найближчому майбутньому до збитків. Тому важливо тверезо й об’єктивно оцінити ситуацію, виявити резерви
та якомога швидше їх використати.
Зоотехніки чи керівники господарств нерідко невірно розраховують надій молока на корів. Здебільшого насправді на фермах щоденно годують, доглядають і доять значно більше корів, аніж подають у щомісячних звітах. Що це за тварини? Або корови, що мають бути вибракувані, але залишені «на відгодівлю», або первістки, які документально не введені в основне стадо і можуть місяцями робити посильний вклад у загальний вал молока. Які плюси такого «радянського підходу»? Один із найголовніших, на нашу думку, це – на тлі інших господарств мати вигляд як мінімум не гірший за рівнем продуктивності або навіть дещо кращий. Справді, інколи в стадах реально тримають навіть на 20–30% більше корів, ніж офіційно значиться у звітній документації. Які мінуси?
Володимир Фичак, ПП «Генетика і селекція»:
Обчислення продуктивності корови може бути за будь-якої схеми, головне – прибуток. На дійну корову обчислювати веселіше, там вище удій. Але, на мою думку, слід рахувати на фуражну корову, а то станеться так, що сухостійних тварин перестануть взагалі обліковувати. Та й рік корови поділяється на два періоди – лактаційний і сухостійний. Щодо обліку первісток, то річ у тім, що первістка стає коровою в день отелення, відповідно, має бути переведена в основне стадо. Все інше – вигадки наших «розумників» для того, щоб отримане від неї молоко списати на інших корів. Тобто, якщо корову-первістку не переводити в основне стадо відразу після отелення, а через три місяці (таке практикувалося за часів Радянського Союзу), то все отримане від неї молоко за цей період йшло на підвищення продуктивності «законних» корів. Були випадки, що первісток переводили в основне стадо навіть після другого отелення (!?). Це з тієї ж пісні, що й обрахування молока на дійну корову.
Якщо господар порахував, що прибуток від ферми вже замалий чи його немає взагалі, пропонуємо такий план дій:
На Заході найбільш об’єктивно рахують молочну продуктивність так: кількість проданого молока від усіх дійних корів. Бо товарність – це також актуально для дуже багатьох ферм. Часто не звертають увагу на правильну годівлю та лікування тварин і в результаті до 5% корів є хворими на клінічний мастит. Це означає, що цю велику кількість проблемного молока згодовують або телятам, або свиням, або продають задешево. Багато господарств, що співпрацюють із ТОВ «Ефективні системи у тваринництві» протягом 1–2 років на 4–10 літрів підняли молочну продуктивність, найчастіше таке зростання не супроводжувалося підвищенням його собівартості, бо були використані приховані резерви. Навпаки, вже деякі стада доходять до реальних 9500 кг молока зі вмістом у раціоні до 45% концентрованих кормів, і це ще не межа! Тому бажаємо Вам також якомога швидше відшукати у себе свої резерви. Часто вони перебувають у наших головах. Бо, ой як не хочеться пити щодня імпортоване молоко! За матеріалами журналу AGROEXPERT |