Ефективні системи
у тваринництві

Контакти:
Тел.:
+38 (0532) 65-65-67
e-mail:
info@estw.com.ua
service@estw.com.ua
Безграмотними в 21 столітті будуть не ті, хто не вміє читати і писати, а ті, хто не вміє вчитися, розвиватися і переучуватися.
(Елвін Тоффлер)

Увага!

Шановні колеги та партнери!

Запрошуємо вас до зустрічі на стенді компані URBAN (Німецький павільйон, стенд Е 213) впродовж виставки Agro Animal Show 2017, що відбудеться 15 – 17 лютого у м.Київ, », вул. Салютна 2-Б, виставковий центр «КиївЕкспоПлаза».
Запрошуємо на наступний навчальний модуль у Школі європейського тваринництва, що відбудеться 29 листопада 2016 року  у Полтавській державній аграрній академії на тему «Кормовиробництво».

Запрошуємо Вас до зустрічі на Міжнародній виставці EuroTier 2016, яка традиційно відбудеться на території найбільшого європейського експоцентру у м. Ганновер, Німеччина, з 15 по 18 листопада.
на проходження стажування для  студентів 3 - 5 курсу всіх факультетів!

Унікальна можливість пройти оплачуване тижневе  стажування  (1000 грн/тиждень) з перспективою працевлаштування в україно-німецькій фірмі на посаду    менеджера - консультанта з продажу у сфері тваринництва. 

РУМІСАН - спеціалізована кормова добавка – кормова сечовина, вироблена на німецькому заводі по спеціальній технології, в результаті якої  сечовину очищають від шкідливих токсичних домішок, що робить її дозволеної до згодовування в раціонах корів, ремонтного молодняку та відгодівлі ВРХ вагою більше 200 кг згідно законодавства щодо кормів та кормових добавок Європи та України.
AGRO ANIMAL SHOW 2017  МІЖНАРОДНА ВИСТАВКА ЕФЕКТИВНОГО ТВАРИННИЦТВА ТА ПТАХІВНИЦТВА
Шановні колеги та партнери! Запрошуємо вас до зустрічі на стенді компані URBAN (Німецький павільйон, стенд Е 213) впродовж виставки Agro Animal Show 2017, що відбудеться 15 – 17 лютого у м.Київ, », вул. Салютна 2-Б, виставковий центр...
Школа європейського тваринництва: Кормовиробництво
Запрошуємо на наступний навчальний модуль у Школі європейського тваринництва, що відбудеться 29 листопада 2016 року  у Полтавській державній аграрній академії на тему «Кормовиробництво».

Запрошуємо на виставку EUROTIER 2016!
Запрошуємо Вас до зустрічі на Міжнародній виставці EuroTier 2016, яка традиційно відбудеться на території найбільшого європейського експоцентру у м. Ганновер, Німеччина, з 15 по 18 листопада.
ЯК ОБ’ЄКТИВНО ПОРАХУВАТИ ПРОДУКТИВНІСТЬ ВЛАСНОГО СТАДА?
Під час кризи галузі молочного скотарства більшість молочних ферм перебувають в умовах нульової чи навіть мінусової рентабельності. Це означає: якщо нічого не змінювати, подальше зростання собівартості молока (білок, корми, мийні засоби і т. д.)...
В ЧОМУ КРИЄТЬСЯ ЕФЕКТИВНІСТЬ МОЛОЧНОГО БІЗНЕСУ
Практичні поради для оцінки ефективності молочного бізнесу.
Публікації / Статті / "Найшвидший" протеїн для ВРХ

"Найшвидший" протеїн для ВРХ

У годівлі високопродуктивних корів протеїн є одним з основних і водночас найдорожчих компонентів раціону. В умовах постійно зростаючих цін на концентровані корми тваринники змушені шукати дешевші джерела протеїну. У раціонах жуйних за дефіциту білка певна його частина може бути поповнена небілковими азотистими сполуками. Найпоширенішою з-поміж них є кормова сечовина.

Слід сказати, що на європейських фермах використання кормової сечовини у годівлі корів — поширена практика, що дає змогу забезпечити оптимальну роботу рубця тварини, але це за умови, якщо мова йде про раціони, багаті енергією. На жаль, у наших вітчизняних господарствах не всі і не завжди серйозно сприймають цю кормову добавку: «Є — добре, а ні, то так і буде — обійдемося  без неї!». Повірте, це хибна думка, яка ні до чого доброго не приведе. А от до збитків підприємства, неефективної роботи персоналу, низької молочної продуктивності стада — неодмінно.

Спеціаліст, якого ми запросили розповісти про цю кормову добавку, впевнений у її ефективності, знає про неї все і навіть більше.

«Сечовина потребує високої культури ведення тваринництва, детальної інформації про хімічний склад вирощених кормів, точної оцінки збалансованості раціонів. Крім того, використання сечовини пов’язано з певними додатковими затратами праці і витратою коштів на її придбання, точне дозування, ретельне змішування із кормами, поступове привчання тварин до максимальної дози та кратності роздавання кормів, оброблених цим препаратом »,
— саме із цих слів, власне кажучи, і почалася наша розмова з  Олегом Чубом, кандидатом с.-г. наук, заступником директора із продажу та консультування ТОВ «Ефективні системи у тваринництві».


Отже, почнемо, як кажуть, з азів...  Що ж таке кормова сечовина і для чого її потрібно використовувати?

—Кормова сечовина належить до групи біологічно обумовлених кормових добавок. Це найбільш концентрований за вмістом небілкового азоту компонент корму (містить 46% азоту, завдяки чому можна дуже швидко та недорого компенсувати певний брак азоту в раціоні).
Кормову сечовину згодовують жуйним тваринам  у багатьох  країнах світу, використовуючи її як одне зі стандартних джерел постачання  тваринному організму білка поряд  із різними видами макухи та шроту. Як я вже казав, уводять її для того, щоб здешевити раціони годівлі ВРХ  та інших тварин з огляду на дорожнечу закупівлі білка.  Наразі, наприклад, у багатьох вітчизняних господарствах користується попитом  кормова сечовина європейського виробництва Румісан, що є стандартним компонентом раціону ВРХ. Вона вдвічі дешевша за соєвий білок та дещо менше коштує, ніж соняшниковий та ріпаковий шроти.

Як і коли застосовують кормову сечовину?


—Як уже було сказано, кормову сечовину застосовують для балансування раціонів жуйних тварин  за вмістом білка. Ідеально придатна для раціонів, які грунтуються на кукурудзяному силосі із мінусовим балансом рубцевого азоту, або для стандартних раціонів  як інструмент консультантів чи  зоотехніків для здешевлення закупних білкових кормів чи для розробки відповідних раціонів для запобігання негативним проявам у стані здоров’я тварин.
 
Із уведенням кормової сечовини знижується частка концкормів, що, своєю чергою, зменшує ризик захворювання корів на ацидоз. Так, 100 г кормової сечовини, яку пропонує наша компанія, за вмістом сирого протеїну (містить 288 г сирого протеїну,  чого достатньо для виробництва близько 2,5 л молока) замінює 0,7-1,0 кг соняшникового, соєвого чи ріпакового кормового компонента (макуха/шрот) — звісно, за умов професійного балансування раціонів. На «звільнене» у рубці місце можна в раціон ввести або енергетичний основний корм (силос), або енергетичну дерть.  А як відомо, енергія основного корму вдвічі-втричі дешевша за енергію концентрованих кормів.  Досвід українських виробників молока підтвердив позитивний вплив введення кормової сечовини в раціон на продуктивність тварин та собівартість виробленого молока.

Що варто враховувати за організації годівлі тварин кормовою сечовиною?

—Раціон годівлі має бути збалансований, тобто мати однакову продуктивність за білком та енергією корму, щоб не перенавантажувати  функцію обміну речовин продуктами його розпаду. Згодовувати кормову сечовину слід малими порціями протягом дня. Як це практично реалізувати ? Просто ввести його до складу комбікорму нарівні із преміксами, макро- та мікроелементами та згодовувати цей комбікорм після приготування у кормозмішувачі (останній забезпечує ідеальне змішування кормової сечовини).

До речі, якісний процес змішування відіграє неабияку роль в ефективному згодовуванні сечовини. Адже застосування сечовини як окремої кормової добавки потребує чіткого дотримання вимог щодо відповідного обладнання для змішування, а також точного дозування препарату. Тривалість процесу змішування сечовини має бути принаймні  5-10 хв, а загальний час перемішування кормових  компонентів кормозмішувачем —  від 25 до 30 хв. Додавати кормову сечовину у кормозмішувач потрібно  тільки за попереднього завантаження принаймні 10% запланованої кількості компонентів і найкраще — у вигляді заздалегідь приготовленого комбікорму, до складу якого разом із преміксами введено кормову сечовину.

Чи потрібно привчати худобу до сечовини і яким чином?

—Якщо говорити про Румісан, то його можна вводити одночасно у дозі 50 г без попереднього привчання.
Наприклад, якщо плануємо вводити у раціон 50 г цієї кормової добавки, то раціон зменшуємо на  400 г соєвої макухи. Якщо хочемо ввести більше ніж 50 г (приміром 100 г), то можна це робиться поступово: 7  днів годуємо по 50 г, потім додаємо ще 50 г, тобто 100 г вводимо протягом 14 днів, при  цьому, звісно, треба зменшити кількість шроту чи макухи. Перерва у годівлі кормовою сечовиною тривалістю понад три дні означає потребу повторного призвичаєння тварини до цього корму.

Взагалі, щоб уведення сечовини до раціону пройшло, як то кажуть, без проблем, дуже важливо забезпечити рівномірне її розподілення для споживання твариною протягом дня. Адже, якщо корова споживає  її  нерівномірно,  це може призвести до екстремальних короткострокових надлишків азоту в рубці, оскільки  цей макроелемент надзвичайно швидко вивільняється у передніх відділах шлунку  корів.
Отже, слід дотримуватися правила: рівномірно згодовувати протягом дня та ретельно змішувати сечовину з іншими кормами. Запам’ятайте, не можна згодовувати сечовину тільки один раз на день або окремо від інших кормів!

Дозування введення кормової сечовини* залежно від віку та групи тварин
Молодняк ВРХ та тварини на відгодівлі
6-12 міс 25 г /голову / добу
понад 12 міс50 г / голову / добу
Сухостійний період
50 г / голову/ добу
Дійні молочні корови
100-130 г / голову / добу

*20 г кормової добавки Румісан у розрахунку на 100 кг живої маси тварин (тільки для дійних корів).
Згодовувати лише тваринам із розвиненим рубцем!
Чи можна згодовувати сечовину телятам? І як щодо доцільності введення її в раціон тільних сухостійних корів?

—Типові групи тварин, яким застосовують сечовину, — молодняк ВРХ, бугайці на відгодівлі (понад 200 кг живої ваги) та дійні корови із низькою або середньою продуктивністю, в раціонах яких домінує кукурудзяний силос. Отже, телятам віком до шести  місяців бажано взагалі не вводити сечовину, адже у них недостатньо розвинений рубець. Краще вводити тваринам віком від 6 до 12 міс у дозі 30-40 г/голову/на добу, від 16 до 24 міс — 50 г відповідно (табл.).

Сухостійним коровам краще вводити із другого періоду тільності, оскільки  раціони в цей час зазвичай більш концентровані за енергією. 

Чим може обернутися передозування сечовини у раціонах для дорослих корів? Наскільки це небезпечно для їхнього здоров’я та продуктивності?

—Передозування можливе у разі одночасного згодовування великої дози кормової сечовини. Так, токсична доза становить близько 300 г на добу на одну тварину, летальна — близько 400 г і більше (залежно від живої маси корови). У додатку до Реєстраційного посвідчення кормової добавки Румісан (документ виданий Львівським інститутом кормів і кормових добавок) зазначено, що сечовину слід згодовувати за чітко рекомендованим дозуванням. Це — обов’язкова умова!

РУМІСАН спеціалізована кормова добавка
РУМІСАН- (замінник шроту та жмиху) - це спеціалізована кормова добавка – кормова сечовина, вироблена на німецькому заводі YARA по спеціальній технології, в результаті якої сечовину очищають від шкідливих токсичних домішок, що робить її дозволеною до згодовування в раціонах корів, ремонтного молодняку та відгодівлі ВРХ вагою більше 200 кг

За якими показниками можна переконатися, що та чи інша сечовина, яку нині пропонує тваринникам багато компаній, безпечна і придатна для згодовування тваринам?

—У країнах Європейського Союзу, зокрема в Німеччині, дозволено використання тільки такої кормової сечовини, що відрізняється від карбаміду (останній має застосування в рослинництві) спеціальним додатковим очищенням від токсичних домішок. Згідно з чинним українським законодавством вітчизняним виробникам молока та м’яса дозволено використовувати тільки кормову сечовину, зареєстровану Львівським інститутом кормів і кормових добавок і Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України . Це слугуватиме гарантією якості не тільки для фахівців із годівлі, а й для їхніх підопічних на фермах, адже у таких кормових добавках повністю відсутні шкідливі домішки, які містяться у некормовій сечовині чи карбаміді. Крім того, важливо враховувати, що восени цього року в Україні починають діяти норми законодавства Європейського Союзу щодо безпечності харчових продуктів, до якого входить і обов’язковий моніторинг як вітчизняними експертами, так і закордонними не тільки виробників і переробників продуктів харчування, а й їхньої сировинної бази, тобто наших молочних ферм.

До речі, в Україні поки що кормової сечовини не виробляють, тому на ринку є кілька імпортованих пропозицій від світових виробників — Оптіген, Реашур та Румісан, що класифікуються як кормова сечовина і мають усі сертифікати від названих вище установ як зареєстровані кормові добавки. Якщо вам пропонують вітчизняний премікс із сечовиною у його складі, потрібно запитати у продавця: «Яка сечовина у ньому застосовується – карбамід чи кормова?». Адже за введення у корм коровам невідповідних препаратів у виробників молока чи яловичини можуть згодом виникнути складнощі зі здоров’ям тварин та із відповідними контролюючими органами. Нині перед Україною починають відкриватися світові ринки, тому варто звикати до періодичного моніторингу як переробників, так і виробників молока та м’яса на відповідні норми, у тому числі щодо безпечності використаних кормових інгредієнтів.


Чи впливає уведена в корм сечовина на смакові якості приготованої кормосуміші? Якщо так, то як саме?

—Уведення кормової сечовини у кормосуміш зазвичай не змінює смакових якостей, навпаки, з її допомогою ми можемо впливати на смакову якість кормосуміші. Наприклад, витягли 1 кг соєвої макухи, добавили 120 г кормової сечовини, а «звільнене місце» в раціоні можемо заповнити тим чи іншим компонентом  залежно від побажань і потреб господарства та рекомендацій консультантів (приміром, більше клітковини — вищий жир у молоці та менший ризик  ацидозу).

Чи потрібно перед застосуванням цієї добавки проводити лабораторні аналізи? Якщо так, то які?

—Обов’язково! Перед згодовуванням кормової сечовини першочергово слід провести лабораторні дослідження кормів на вміст енергії та протеїну. Також виникають певні дискусії щодо вмісту сірки та фосфору в раціоні. Приміром, рубцевій мікрофлорі достатньо всього лише до 10 г сірки, щоб синтезувати мікробний протеїн. Тобто якщо в раціоні є ріпаковий або соняшниковий шрот (який містить сірки до 10 г/кг), то питання забезпечення  сіркою вирішується. Раціон бажано балансувати за програмою, що оцінює  такий показник, як румінальний баланс азоту. Якщо рівень останнього невисокий, то це корисно для відтворення та загального здоров’я корів. Окрім того, слід періодично досліджувати молоко і кров тварин на вміст сечовини. Адже правильно говорять мудрі японці: «Якщо я не бачу – я не знаю, якщо я не знаю – не зможу цим управляти». 






Виробництво кукурудзяної пасти — це найдешевший спосіб заготівлі та майже 100% засвоєння корму коровами.
Команда консультантів компанії  "Ефективні системи у тваринництві" відвідала господарство  одного із  наших  партнерів  ПП "Ланна Агро"  із Карлівського району Полтавщини для підведення підсумків проведеної роботи та визначення напрямків подальшого розвитку галузі молочного скотарства.
Оказывается, привычка проводить долгие часы у телеэкрана убивает не только ваше время. В результате завершения и обработки данных 8-летнего клинического исследования, испанские ученые пришли к выводу, что люди, которые уделяют просмотру телепередач более 3-х часов в день, удваивают собственный риск преждевременной смерти от различных заболеваний.