Ефективні системи
у тваринництві

Контакти:
Тел.:
+38 (0532) 65-65-67
e-mail:
info@estw.com.ua
service@estw.com.ua
Безграмотними в 21 столітті будуть не ті, хто не вміє читати і писати, а ті, хто не вміє вчитися, розвиватися і переучуватися.
(Елвін Тоффлер)

Увага!

Шановні колеги та партнери!

Запрошуємо вас до зустрічі на стенді компані URBAN (Німецький павільйон, стенд Е 213) впродовж виставки Agro Animal Show 2017, що відбудеться 15 – 17 лютого у м.Київ, », вул. Салютна 2-Б, виставковий центр «КиївЕкспоПлаза».
Запрошуємо на наступний навчальний модуль у Школі європейського тваринництва, що відбудеться 29 листопада 2016 року  у Полтавській державній аграрній академії на тему «Кормовиробництво».

Запрошуємо Вас до зустрічі на Міжнародній виставці EuroTier 2016, яка традиційно відбудеться на території найбільшого європейського експоцентру у м. Ганновер, Німеччина, з 15 по 18 листопада.
на проходження стажування для  студентів 3 - 5 курсу всіх факультетів!

Унікальна можливість пройти оплачуване тижневе  стажування  (1000 грн/тиждень) з перспективою працевлаштування в україно-німецькій фірмі на посаду    менеджера - консультанта з продажу у сфері тваринництва. 

РУМІСАН - спеціалізована кормова добавка – кормова сечовина, вироблена на німецькому заводі по спеціальній технології, в результаті якої  сечовину очищають від шкідливих токсичних домішок, що робить її дозволеної до згодовування в раціонах корів, ремонтного молодняку та відгодівлі ВРХ вагою більше 200 кг згідно законодавства щодо кормів та кормових добавок Європи та України.
AGRO ANIMAL SHOW 2017  МІЖНАРОДНА ВИСТАВКА ЕФЕКТИВНОГО ТВАРИННИЦТВА ТА ПТАХІВНИЦТВА
Шановні колеги та партнери! Запрошуємо вас до зустрічі на стенді компані URBAN (Німецький павільйон, стенд Е 213) впродовж виставки Agro Animal Show 2017, що відбудеться 15 – 17 лютого у м.Київ, », вул. Салютна 2-Б, виставковий центр...
Школа європейського тваринництва: Кормовиробництво
Запрошуємо на наступний навчальний модуль у Школі європейського тваринництва, що відбудеться 29 листопада 2016 року  у Полтавській державній аграрній академії на тему «Кормовиробництво».

Запрошуємо на виставку EUROTIER 2016!
Запрошуємо Вас до зустрічі на Міжнародній виставці EuroTier 2016, яка традиційно відбудеться на території найбільшого європейського експоцентру у м. Ганновер, Німеччина, з 15 по 18 листопада.
ЯК ОБ’ЄКТИВНО ПОРАХУВАТИ ПРОДУКТИВНІСТЬ ВЛАСНОГО СТАДА?
Під час кризи галузі молочного скотарства більшість молочних ферм перебувають в умовах нульової чи навіть мінусової рентабельності. Це означає: якщо нічого не змінювати, подальше зростання собівартості молока (білок, корми, мийні засоби і т. д.)...
В ЧОМУ КРИЄТЬСЯ ЕФЕКТИВНІСТЬ МОЛОЧНОГО БІЗНЕСУ
Практичні поради для оцінки ефективності молочного бізнесу.
Публікації / Статті / КУКУРУДЗЯНА ПАСТА

КУКУРУДЗЯНА ПАСТА

Виробництво кукурудзяної пасти — це найдешевший спосіб заготівлі та майже 100% засвоєння корму коровами
Олег Чуб, міжнародний експерт по кормозаготівлі та годівлі ВРХ


Торік багатьом фермерам довелося збирати кукурудзу зі снігом. Щоб потім досушити це зерно до 14% вологості, треба було витратити чималі кошти — для деяких господарств це становило 500–1200 грн/т! Проте слід сказати, що в інших країнах уже традиційними стали альтернативні сушінню методи — заготівля кукурудзяної пасти як для годівлі ВРХ, так і свиней. Приміром, за дослідженнями німецької сільськогосподарської палати землі Нижня Саксонія встановлено, що в деяких німецьких регіонах близько 50% підприємств, що вирощують ВРХ, як енергетичний концкорм згодовують тільки кукурудзяну пасту через малі витрати на її приготування, кращу засвоюваність, ніж сухого зерна, та відсутність подрібнення перед згодовуванням.

Українські тваринники також застосовують альтернативні способи консервування вологого зерна кукурудзи. Найчастіше — це заготівля вологої плющеної кукурудзи у вигляді корнажу в поліетиленових мішках, законсервованої молочнокислим силосним бродінням чи інколи пропіоновою кислотою або її сумішшю з іншими кислотами. Коштує така заготівля 200–300 грн, що вже є дешевше за традиційне сушіння. Суттєвим недоліком такого способу заготівлі є часто неповне перетравлення цього корму.

Фото 1. Гній із неперетравленим крохмалем.
За численними публікаціями, відгуками та нашими спостереженнями, інколи 20–50% кукурудзяного корнажу проходить транзитом через кишківник ВРХ внаслідок грубих фракцій плющення та занизького вмісту вологи в зерні під час його збирання в полі. Якщо хтось ще сумнівається в можливих втратах крохмалю корнажу у своїх корів, варто промити від них гній на звичайних ситах із малими отворами. Там ви знайдете неперетравлений крохмаль у вигляді численних білих крупинок. За результатами досліджень американських учених, у гної корів знаходять 2–22% крохмалю, зниження його вмісту на 1% підвищує молочну продуктивність високопродуктивного стада на 1 л. Одним із найпростіших способів поліпшення засвоєння крохмалю з корму є дрібніше його дроблення під час заготівлі сучасним обладнанням — це має значну економічну вигоду.

Поширені приклади заготівлі традиційного корнажу з кукурудзи

У господарстві, що динамічно розвивається у Харківській області, — «Агросервіс» ЛТД» (засновник Кулик Володимир Юрійович) із поголів’ям близько 1000 корів, що на безприв’язному утриманні, для їх годівлі заготовляють до 2000 т кукурудзяного корнажу на рік.

Для консервації вологої кукурудзи тут застосовують іноземну установку для плющення кукурудзи й одночасного пакування її в поліетиленові мішки / рукави. У 2016 році кукурудзяний корнаж заготовили вчасно, проте поспішали закінчити заготівлю в оптимальну стадію (зазвичай ця стадія із 30–40% вологості зерна триває близько тижня), корнаж, як звичайно, заготовили грубою фракції. Як наслідок, у гноєві багато неперетравлених решток крохмалю з корнажу. За цими ознаками спеціалісти ТОВ «Агросервіс ЛТД» разом із консультантами з годівлі встановили, що близько 30% корнажу (його в раціоні 7 кг) проходить транзитом і не засвоюється, а це близько 2 кг сушеного зерна, якого достатньо для виробництва 3–4 л молока. Отже, значні невикористані резерви ферми.

Фото 2. Навісна дробарка Грубер Профі 600 У продуктивністю 12–30 т/г в «Агросервіс ЛТД»
Фото 3. Подрібнена паста. Фракції пасти з «Грубер Профі 600 У»
Одна проблема — два рішення!

Усвідомивши проблему незадовільного засвоєння найдорожчого компонента раціону — кукурудзи, керівництво господарства ТОВ «Агросервіс ЛТД» придбало першу в Україні навісну австрійську дробарку PROFI 600 U для подрібнення корнажу. На третій день після запуску дробарки (коли писали цю статтю) вал молока піднявся на 1000 л! Раціон не змінювали — тільки подрібнювали корнаж. Це вже є доказом повернення вкладених інвестицій.

Восени цього року спеціалісти господарства планують заготовляти кукурудзяну пасту й пакувати її через свою плющилку-пакувач Мурска або заготовляти в силосні траншеї, як це практикується в інших країнах, а особливо у Європі.

Засновник і директор другого також передового господарства Харківської області ПСП «Родіна» — Шишкунов Олег Федорович, знаючи про нашу спеціалізацію з консервації та подрібнення вологого зерна, звернувся до консультантів із проханням підібрати технологічне рішення подрібнення плющеної кукурудзи перед її згодовуванням ВРХ.

Річ у тому, що під час збирання кукурудзи та її плющення швидкість роботи плющилки-пакувальника значно збільшується тоді, коли вальці цієї машини не дуже зведені, таким чином, в оптимальну стадію (35–40% вологості) можна встигнути заготовити весь запланований обсяг корнажу, а це до 2000–2500 т. Проте відмінність бажаної системи полягає в тому, що це буде стаціонарна лінія, яка працює від електромотора, а не від двигуна трактора.

Стоп´ятнацятирічне сімейне австрійське підприємство ГРУБЕР, із яким наше підприємство уклало договір про представництво в Україні, якраз спеціалізується на розробці та виробництві обладнання різних видів для подрібнення вологого зерна, чим зайняло лідируючі позиції у Німеччині, Австрії та Швейцарії. Грубер виготовляє як навісні дробарки серії Профі продуктивністю від 8 до 50 тон за годину, так і стаціонарні серії GK продуктивністю від 1 до 4 тон за годину.

Застосування кукурудзяної пасти у Європі

У Європі проблему незасвоєння крохмалю з кукурудзяного корнажу почали розв’язувати 30 років тому. Тоді ГРУБЕР виготовив перші зернодробарки для приготування кукурудзяної пасти. Це була молоткова дробарка з надміцними ситами на всій поверхні, яка дає змогу однорідно подрібнювати зерно навіть із високим умістом вологи (до 45%). Як уже наголошувалося, завдяки дуже дрібній фракції помелу (50% його має проходити крізь сито діаметром 1 мм) пасту з успіхом згодовують як ВРХ, так і свиням. Для дійних корів її можна згодовувати до 6–7 кг/добу/голову. Науковці встановили, що в порівнянні із сухою кукурудзою крохмаль кукурудзяної пасти майже на 20% більше розщеплюється в рубці, що дуже позитивно для синтезу мікробного протеїну — основного джерела білка для виробництва молока. До того ж паста на 4–8% засвоюється ліпше, ніж дерть сухої кукурудзи.
Закладають кукурудзяну пасту в поліетиленові рукави або силосну траншею по типу кукурудзяного силосу з наступним її укриттям, а згодом додають до кормосуміші. Згодовують кукурудзяну пасту так само, як і сухий комбікорм — через кормоміксер або готують із неї комбікорм на спеціальних комбікормових лініях із вологими компонентами типу SML.

Зернодробарки Gruber і їхні можливості

Ці дробарки дають змогу переробляти зерно кукурудзи або інших культур вологістю 10–45% на пасту. Зерно вже не потрібно сушити — просто вологим переробіть його через спеціальне обладнання. На одній установці можна подрібнити як вологе, так і сухе зерно або макуху чи шроти. Для регулювання фракції помелу зерна у дробарці встановлено надміцні сита, діаметр яких обирають залежно від вологості сировини. Ці навісні дробарки приєднують до трактора, комбайна чи окремого мотора й за годину можуть подрібнити від 8 до 50 т кукурудзи залежно від вологості, бажаної фракції помелу та потужності трактора.

Таблиця. Дробарки серії ПРОФІ 480, 600 і 800

  PROFI 480
PROFI 600 PROFI 800
Продуктивність, т/год8–2012–3030–50
Вид сировиниСухе/вологе зерно
Сухе/вологе зерноЗерно вологістю до 45%
Потужність трактора, к. с.80–14080–300300–550

Фото 4. Стаціонарні дробарки для вологого зерна серії GK потужністю 1–4 т/год
Фото 4. Стаціонарні дробарки для вологого зерна серії GK потужністю 1–4 т/год
Дробарки серії Profi 480 и 600 також можна застосовувати для подрібнення волого та сухого зерна (доступні сита спеціального розміру) та макух чи шротів перед згодовуванням для ліпшого їх засвоєння.

Стаціонарні дробарки для вологого зерна серії GK 185, 311 та 315 мають продуктивність 1–4 т/год й можуть подрібнювати вже заготовлений корнаж чи консервовану вологу кукурудзу на пасту. Маючи таку дробарку, можна збільшити зазор між вальцями плющилки, що значно збільшить швидкість заготівлі корнажу в оптимальну фазу стиглості зерна.

Повернення інвестицій.

Інвестиції в дробарку Profi чи GK за поголів’я приблизно 500 корів окуплять себе вже за кілька місяців, якщо порівнювати із сушінням зерна. Якщо ви вже маєте плющилку-пакувач, тоді кормовиробництво можна ще поліпшити, перейшовши на виготовлення кукурудзяної пасти для кращого засвоєння зерна. Витрати на заготівлю пасти становлять 50–60 грн/т, що робить цю інвестицію дуже вигідною, і це є один із значних і невикористаних резервів на багатьох вітчизняних фермах.

За матеріалами журналу FARMER, квітень 2017 р.
Виробництво кукурудзяної пасти — це найдешевший спосіб заготівлі та майже 100% засвоєння корму коровами.
Команда консультантів компанії  "Ефективні системи у тваринництві" відвідала господарство  одного із  наших  партнерів  ПП "Ланна Агро"  із Карлівського району Полтавщини для підведення підсумків проведеної роботи та визначення напрямків подальшого розвитку галузі молочного скотарства.
Оказывается, привычка проводить долгие часы у телеэкрана убивает не только ваше время. В результате завершения и обработки данных 8-летнего клинического исследования, испанские ученые пришли к выводу, что люди, которые уделяют просмотру телепередач более 3-х часов в день, удваивают собственный риск преждевременной смерти от различных заболеваний.