Ефективні системи
у тваринництві

Контакти:
Тел.:
+38 (0532) 65-65-67
e-mail:
info@estw.com.ua
service@estw.com.ua
Якщо хочете стати багатим, тоді станьте клієнтом підприємців,які зацікавлені в тому, щоб Ви отримували прибуток.
(Роберт Кійосакі )

Увага!

Шановні колеги та партнери!

Запрошуємо вас до зустрічі на стенді компані URBAN (Німецький павільйон, стенд Е 213) впродовж виставки Agro Animal Show 2017, що відбудеться 15 – 17 лютого у м.Київ, », вул. Салютна 2-Б, виставковий центр «КиївЕкспоПлаза».
Запрошуємо на наступний навчальний модуль у Школі європейського тваринництва, що відбудеться 29 листопада 2016 року  у Полтавській державній аграрній академії на тему «Кормовиробництво».

Запрошуємо Вас до зустрічі на Міжнародній виставці EuroTier 2016, яка традиційно відбудеться на території найбільшого європейського експоцентру у м. Ганновер, Німеччина, з 15 по 18 листопада.
на проходження стажування для  студентів 3 - 5 курсу всіх факультетів!

Унікальна можливість пройти оплачуване тижневе  стажування  (1000 грн/тиждень) з перспективою працевлаштування в україно-німецькій фірмі на посаду    менеджера - консультанта з продажу у сфері тваринництва. 

РУМІСАН - спеціалізована кормова добавка – кормова сечовина, вироблена на німецькому заводі по спеціальній технології, в результаті якої  сечовину очищають від шкідливих токсичних домішок, що робить її дозволеної до згодовування в раціонах корів, ремонтного молодняку та відгодівлі ВРХ вагою більше 200 кг згідно законодавства щодо кормів та кормових добавок Європи та України.
AGRO ANIMAL SHOW 2017  МІЖНАРОДНА ВИСТАВКА ЕФЕКТИВНОГО ТВАРИННИЦТВА ТА ПТАХІВНИЦТВА
Шановні колеги та партнери! Запрошуємо вас до зустрічі на стенді компані URBAN (Німецький павільйон, стенд Е 213) впродовж виставки Agro Animal Show 2017, що відбудеться 15 – 17 лютого у м.Київ, », вул. Салютна 2-Б, виставковий центр...
Школа європейського тваринництва: Кормовиробництво
Запрошуємо на наступний навчальний модуль у Школі європейського тваринництва, що відбудеться 29 листопада 2016 року  у Полтавській державній аграрній академії на тему «Кормовиробництво».

Запрошуємо на виставку EUROTIER 2016!
Запрошуємо Вас до зустрічі на Міжнародній виставці EuroTier 2016, яка традиційно відбудеться на території найбільшого європейського експоцентру у м. Ганновер, Німеччина, з 15 по 18 листопада.
ЯК ОБ’ЄКТИВНО ПОРАХУВАТИ ПРОДУКТИВНІСТЬ ВЛАСНОГО СТАДА?
Під час кризи галузі молочного скотарства більшість молочних ферм перебувають в умовах нульової чи навіть мінусової рентабельності. Це означає: якщо нічого не змінювати, подальше зростання собівартості молока (білок, корми, мийні засоби і т. д.)...
В ЧОМУ КРИЄТЬСЯ ЕФЕКТИВНІСТЬ МОЛОЧНОГО БІЗНЕСУ
Практичні поради для оцінки ефективності молочного бізнесу.
Публікації / Статті / КРИГА СКРЕСАЄ… СИЛОСУЄМО ЛЮЦЕРНУ
КРИГА СКРЕСАЄ… СИЛОСУЄМО ЛЮЦЕРНУ
Помітно, як швидко наші виробники тваринницької продукції позбуваються стереотипів у сфері кормовиробництва, змінюючи пріоритети – від кількості
заготовленого корму до його якості.

Багато підприємств зменшили посівні площі під корм, який у народі називають «консервованою соломою» –
вико-вівсяний сінаж. Тепер ставку роблять на королеву кормових культур – люцерну. На багатьох зустрічах, семінарах та засіданнях Клубу успішних виробників молока (КУВМ) було розповсюджено понад півтисячі примірників рекомендацій німецького професора Д. Шпаара щодо правильного вирощування люцерни. Минулого року ці рекомендації у стислому вигляді було надруковано в журналі Agroexpert – дякуємо йому (див. № 4 за 2011 р. – Прим. ред.). Як результат – багато господарств переглянули своє ставлення до цієї стратегічної культури.

Директор ТОВ «Підсереднє» Курако В. М. біля траншеї з герметичним накриттям плівки
коментує: «Вона ніколи так не напиналася!»

На 80% площ порушено технологію
Потрібно сказати чесно: до 80% посівних площ під люцерною сіють і використовують із порушенням технології. Помилок припускаються на більшості етапів – вибір і підготовка площ, посівного матеріалу, підготовка насіннєвого ложа; ґрунтів не досліджують на вміст поживних речовин, не удобрюють згідно з потребою, не борються зі шкідниками та бур’янами; період використання площ насправді значно  триваліший, ніж потрібно. Що маємо у підсумку? Кормові культури займають на 50–100% більші площі, ніж потрібно було б за використання інтенсивної технології. І найголовніше – із цих площ часто неможливо дістати якісний люцерновий силос, бо травостій або дуже забур’янений, або дуже зріджений, що створює проблеми під час його заготівлі.

Так руйнуються мішки з міндобривами за три місяці

Наскільки дійсно важливе сорго…
Потрібно також згадати ще про дві великі проблеми. Перша – широке використання посівів сорго для силосу. Читаючи рекламні статті та буклети, дійсно можна повірити, що найкраща культура, яка дає високі врожаї зеленої маси на силос, – це сорго. За кількістю це насправді так, але не за якістю. На практиці більшість підприємств у центральній Україні вже відмовляється від цієї культури або змішує її посіви з іншими. Про Південь України не йдеться, там ця посухостійка культура дуже важлива.

Досліджуючи силоси із сорго (за три останні роки в австрійській лабораторії Розенау було досліджено понад 50 зразків такого силосу із близько 30 господарств), встановили, що здебільшого вміст енергії в сорговому силосі чи кукурудзяно-сорговій суміші був надзвичайно низьким (4,9–5,5 МДж НЕЛ замість потрібних 6,2–6,6 МДж), вміст сирої клітковини сягав 30%. Тобто цей корм можна згодовувати не високопродуктивним, а низькопродуктивним коровам і ремонтному молодняку, старшому за рік. Звісно, не таким шляхом мають іти успішні виробники молока.

Добір сортів кукурудзи
Водночас не використовують повною мірою потенціалу заготівлі корму в оптимальну фазу шляхом добору сортів зернової кукурудзи з різним ФАО, тобто різною тривалістю достигання. Якщо сіяти кукурудзу в такий спосіб, можна вибирати поля в оптимальній фазі достигання (молочно-воскова стиглість), що є дуже  важливим для найефективнішого силосного бродіння та якості корму. Або сіяти сорти нової селекції, у яких не так швидко висихає стебло у фазу молочно-воскової стиглості зерна.

Пісок із мішка потрапляє в корм

Об’єктивна оцінка силосу
Друга проблема – низький рівень обізнаності наших виробників щодо об’єктивної оцінки якості заготовленого силосу. Якщо десятьох директорів господарств із розвиненим скотарством запитати, якою є якість їхнього силосу, більшість скаже, що вона висока чи задовільна. Насправді це часто не відповідає дійсності. Проблема ускладнюється ще й тим, що у нас в Україні не виконують аналізів корму на такому рівні, як це можна зробити у Європі.

Для прикладу. Доправляємо пробу кукурудзяного силосу з одного господарства до австрійської лабораторії і за десять днів отримуємо результати (наводимо протокол результатів досліджень), які містять багато його параметрів. Найголовніші з них: вміст сухої речовини, клітковини, золи, сирого протеїну, енергії, якість бродіння, рівень кислотності рН та аміаку у загальному азоті. Кожен із цих показників, перебуває він у межах норми чи має відхилення, супроводжується коментарем, який допомагає тваринникам доходити об’єктивного висновку про якість їхнього корму.

Наразі Мінагропрод декларує пріоритетність молочного скотарства. Витрачаються великі кошти на  будівництво нових комплексів, але більшість дрібних і середніх господарств не може навіть оцінити, чи якісним кормом годує своїх тварин. А потрібне лише одне – об’єктивно оцінити якість основного корму, визнати свої помилки й працювати за новою концепцією.

Так часто вкривають курган

Лабораторії для оцінки якості корму
Така об’єктивна оцінка корму стане можливою для наших фахівців у галузі тваринництва у разі створення сучасної лабораторії, що виконуватиме дослідження на рівні, не нижчому за європейський. І, дуже важливо, – ці дослідження мають бути доступні за вартістю. За відсутності такої спеціалізованої лабораторії потрібно
хоча б підвищити рівень проведення досліджень у лабораторіях, що вже існують. У результаті – це може підняти рівень молочної продуктивності у багатьох господарствах без інших суттєвих змін і додаткових інвестицій на 1000–1500 кг молока від корови на рік і значно знизити собівартість виробленого молока. Бо у більшості господарств на 1 л молока витрачають до 500 г концентрованих кормів замість 250 г у разі, якби силос чи сінаж був належної якості.

Заготівля на практиці
У ТОВ «Підсереднє» Харківської області визнали, що від старих підходів у кормовиробництві слід відмовитися, й вирішили заготовляти якісний люцерновий силос згідно з технологією, від А до Я. Фотографії, які ми тут подаємо, зроблені в кращих господарствах України. На них зображено задовільне герметичне вкриття силосної траншеї. Вони мають спонукати тваринників ще раз тверезо переглянути своє ставлення до заготівлі основного корму – основи успішного молочного скотарства. Люцерну тут намагалися косити у стадії бутонізації, прив’ялювали до 30–35% сухої речовини, проте визнали деякі помилки і під час другого укосу
на них зважатимуть.

О. Чуб, канд. с-г. наук, ТОВ «Ефективні системи у тваринництві»
Агроексперт



Виробництво кукурудзяної пасти — це найдешевший спосіб заготівлі та майже 100% засвоєння корму коровами.
Команда консультантів компанії  "Ефективні системи у тваринництві" відвідала господарство  одного із  наших  партнерів  ПП "Ланна Агро"  із Карлівського району Полтавщини для підведення підсумків проведеної роботи та визначення напрямків подальшого розвитку галузі молочного скотарства.
Оказывается, привычка проводить долгие часы у телеэкрана убивает не только ваше время. В результате завершения и обработки данных 8-летнего клинического исследования, испанские ученые пришли к выводу, что люди, которые уделяют просмотру телепередач более 3-х часов в день, удваивают собственный риск преждевременной смерти от различных заболеваний.