Полегшіть процес випоювання телят
Роботизація ферм України
Вода - найважливіша складова частина раціону тварин
Годівля високопродуктивних корів
Завод, який працює самостійно
Ідеальний відбір корму

  • +38 (0532) 65-65-67

Кукурудзяна паста Журнал Тваринництво і ветеринарія

Виробництво кукурудзяної пасти — це найдешевший спосіб заготівлі корму. Кукурудзяна паста має високі смакові якості, завдяки тому, що містить лише молочну кислоту, а рівень рН 4,2 відповідає найкращому силосу. Тварини поїдають продукт залюбки. Його перетравлюваність сягає 95% (завдяки вмісту легкорозчинних вуглеводів), що перевищує перетравлюваність комбікорму.


Торік багатьом фермерам довелося збирати кукурудзу зі снігом. Щоб потім досушити це зерно до 14% вологості, треба було витратити чималі кошти — для деяких господарств це становило 500–1200 грн/т! Проте слід сказати, що в інших країнах уже традиційними стали альтернативні сушінню методи — заготівля кукурудзяної пасти як для годівлі ВРХ, так і свиней. Приміром, за дослідженнями німецької сільськогосподарської палати землі Нижня Саксонія, встановлено, що в  деяких німецьких регіонах близько 50% підприємств, що вирощують ВРХ, як енергетичний концкорм згодовують тільки кукурудзяну пасту через малі витрати на її приготування, кращу засвоюваність, ніж сухого зерна, та відсутність подрібнення перед згодовуванням.

Українські тваринники також застосовують альтернативні способи консервування вологого зерна кукурудзи. Найчастіше  — це заготівля вологої плющеної кукурудзи у вигляді корнажу в поліетиленових мішках, законсервованої молочнокислим силосним бродінням чи інколи пропіоновою кислотою або її сумішшю з іншими кислотами. Коштує така заготівля 200–300 грн, що вже є  дешевше за традиційне сушіння. Суттєвим недоліком такого способу є  часто неповне перетравлення цього корму. За численними публікаціями, відгуками та нашими спостереженнями, інколи 20–50% кукурудзяного корнажу проходить транзитом через кишківник ВРХ внаслідок грубих фракцій плющення та занизького вмісту вологи в зерні під час його збирання в полі. Якщо хтось ще сумнівається в можливих втратах крохмалю корнажу у своїх корів, варто промити від них гній на звичайних ситах із малими отворами. Там ви знайдете неперетравлений крохмаль у вигляді численних білих крупинок. За результатами досліджень американських учених, у гної корів знаходять 2–22% крохмалю, а зниження його вмісту на 1% підвищує молочну продуктивність високопродуктивного стада на 1 л. Одним із найпростіших способів поліпшення засвоєння крохмалю з корму є дрібніше його дроблення під час заготівлі сучасним обладнанням — це має значну економічну вигоду.

Поширені приклади заготівлі традиційного корнажу з кукурудзи

Неперетравні рештки корнажу в навозіУ господарстві, що динамічно розвивається у Харківській області, — «Агросервіс ЛТД» (засновник Кулик Володимир Юрійович) із поголів’ям близько 1000 корів, що на безприв’язному утриманні, для годівлі тварин заготовляють до 2000 т кукурудзяного корнажу на рік. Для консервації вологої кукурудзи тут застосовують іноземну установку для плющення кукурудзи й одночасного пакування її в поліетиленові мішки / рукави. У 2016 році кукурудзяний корнаж заготовили вчасно, проте поспішали закінчити заготівлю в оптимальну стадію (зазвичай ця стадія із вологості зерна 30–40% триває близько тижня), корнаж, як звичайно, заготовили грубої фракції. Як наслідок, у гноєві багато неперетравлених решток крохмалю з корнажу. За цими ознаками спеціалісти ТОВ «Агросервіс ЛТД» разом із консультантами з годівлі встановили, що близько 30% корнажу (його в раціоні 7 кг) проходить транзитом і не засвоюється, а це близько 2 кг сушеного зерна, якого достатньо для виробництва 3–4 л молока. Отже, ще є значні невикористані резерви ферми.

Одна проблема — два рішення!

Усвідомивши проблему незадовільного засвоєння найдорожчого компонента раціону — кукурудзи, керівництво господарства ТОВ «Агросервіс ЛТД» придбало першу в Україні навісну австрійську дробарку «ГРУБЕР ПРОФІ» 600 U для подрібнення корнажу. На третій день після запуску дробарки (коли писали цю статтю) вал молока піднявся на 1000 л! Раціон не змінювали — тільки подрібнювали корнаж. Це вже є доказом повернення вкладених інвестицій. Восени цього року спеціалісти господарства планують заготовляти кукурудзяну пасту й пакувати її через свою плющилку-пакувач Мурска або заготовляти в силосні траншеї, як це практикується в інших країнах, а особливо у Європі. Засновник і директор другого також передового господарства Харківської області ПСП «Родіна» — Шишкунов Олег Федорович, знаючи про нашу спеціалізацію з консервації та подрібнення вологого зерна, звернувся до наших консультантів із проханням підібрати технологічне рішення подрібнення плющеної кукурудзи перед її згодовуванням ВРХ. Річ у тому, що під час збирання кукурудзи та її плющення швидкість роботи плющилки-пакувальника значно збільшується тоді, коли вальці цієї машини не дуже зведені, таким чином, в оптимальну стадію (35–40% вологості) можна встигнути заготовити весь запланований обсяг корнажу, а це до 2000–2500 т. Проте відмінність бажаної системи полягає в тому, що це буде стаціонарна лінія, яка працює від електромотора, а не від двигуна трактора. Сімейне австрійське підприємство Gruber Maschinen GmbH, із яким наше підприємство уклало договір про представництво в Україні, якраз спеціалізується на розробці та виробництві обладнання різних видів для подрібнення вологого зерна, завдяки чому посіло лідируючі позиції у Німеччині, Австрії та Швейцарії. Gruber Maschinen GmbH виготовляє як навісні дробарки серії «ГРУБЕР ПРОФІ» продуктивністю від 8 до 50 т/год, так і стаціонарні серії GK продуктивністю 1–4 т/год.

Застосування кукурудзяної пасти у Європі

У Європі проблему незасвоєння крохмалю з кукурудзяного корнажу почали розв’язувати 30 років тому. Тоді Gruber Maschinen GmbH виготовив перші зернодробарки для приготування кукурудзяної пасти. Це була молоткова дробарка з надміцними ситами на всій поверхні, яка дає змогу однорідно подрібнювати зерно навіть із високим умістом вологи (до 45%). Як уже наголошувалося, завдяки дуже дрібній фракції помелу (50% його має проходити крізь сито діаметром 1 мм) пасту з успіхом згодовують як ВРХ, так і свиням. Для дійних корів її можна згодовувати до 6–7 кг/добу/голову. Науковці встановили, що, порівнюючи із сухою кукурудзою, крохмаль кукурудзяної пасти майже на 20% більше розщеплюється в рубці, що дуже позитивно для синтезу мікробного протеїну — основного джерела білка для виробництва молока. До того ж паста на 4–8% засвоюється ліпше, ніж дерть сухої кукурудзи. Закладають кукурудзяну пасту в поліетиленові рукави або силосну траншею по типу кукурудзяного силосу з наступним її укриттям, а згодом додають до кормосуміші. Згодовують кукурудзяну пасту так само, як і сухий комбікорм, — через кормоміксер або готують із неї комбікорм на спеціальних комбікормових лініях із вологими компонентами типу SML від Gruber Maschinen GmbH.

Зернодробарки Gruber Maschinen GmbH і їхні можливості

Ці дробарки дають змогу переробляти зерно кукурудзи або інших зернових культур вологістю 10–45% на пасту. Зерно вже не потрібно сушити — просто вологим переробіть його через спеціальне обладнання. На одній установці можна подрібнити як вологе, так і сухе зерно або макуху чи шроти. Для регулювання фракції помелу зерна у дробарці встановлено надміцні сита, діаметр яких обирають залежно від вологості сировини. Ці навісні дробарки приєднують до трактора, комбайна чи окремого мотора й  за годину можуть подрібнити від 8 до 50 т кукурудзи залежно від вологості, бажаної фракції помелу та потужності трактора. Дробарки серії «ГРУБЕР ПРОФІ» 480U і 600 U також можна застосовувати для подрібнення волого та сухого зерна (доступні сита спеціального розміру) та макух чи шротів перед згодовуванням для ліпшого їх засвоєння. Стаціонарні дробарки для вологого зерна серії GK 185, 311 та 315 мають продуктивність 1–4 т/год й можуть подрібнювати вже заготовлений корнаж чи консервовану вологу кукурудзу на пасту. Маючи таку дробарку, можна збільшити зазор між вальцями плющилки, що значно збільшить швидкість заготівлі корнажу в оптимальну фазу стиглості зерна.

Повернення інвестицій

Інвестиції в дробарку «ГРУБЕР ПРОФІ» чи GK за поголів’я приблизно 500 корів окуплять себе вже за кілька місяців, якщо порівнювати із сушінням зерна. Якщо ви вже маєте плющилку-пакувач, тоді кормовиробництво можна ще поліпшити, перейшовши на виготовлення кукурудзяної пасти для кращого засвоєння зерна. Витрати на заготівлю пасти становлять 50–60 грн/т, що робить цю інвестицію дуже вигідною, і це є один зі значних і невикористаних резервів на багатьох вітчизняних фермах.