Роботизація вітчизняного тваринництва розпочалася! Журнал Тваринництво і ветеринарія
О. Чуб, засновник Chub Agroconcept, ексклюзивний представник компаній Urban та Westermann (Німеччина), Gruber та Wasserbauer (Австрія) в Україні Фахівці, які працюють у молочному та м’ясному тваринництві, не з чуток знають, наскільки важливу роль в їхньому успіху відіграє кадрове забезпечення ферми. Особливо питання наявності свідомих кадрів стало актуальним у нинішній час масової міграції працездатного населення із сільської місцевості. Тому найпередовіші фермерські господарства не тільки інших країн, а й України щляхи вирішення «кадрового голоду» вбачають у автоматизації та роботизації своїх ферм. Багато хто чув про систему «розумний будинок» — новітню технологію облаштування житла, яка буквально виконує чимало побутових примх своїх господарів — налаштування опалення, освітлення, вентиляції, прибирання, навіть прання чи приготування їжі і т.д. Погодьтеся, за нинішніх темпів життя
така високоінтелектуальна система суттєво економить час і навіть гроші у
щільному графіку сучасної працюючої
родини. До речі, в Європі та деяких розвинутих країнах світу така філософія
автоматизації свого життя масово
поширюється, особливо серед молодих
родин. Тренд глобальної масованої
роботизації та автоматизації промислового виробництва і сфери обслуговування слугує певним орієнтиром напряму розвитку як України, так і інших
країн як найбільш перспективний. Філософія «розумної ферми»Ні для кого не секрет, що роботизоване доїльне обладнання є недешевим задоволенням — на обслуговування 60 корів слід інвестувати в таке обладнання не менш як 150 тис. євро. Проте, попри дороговизну, ця перспективна технологія масово поширюється у всьому світі. За останні десятиліття на вітчизняних фермах також значно підвищився рівень автоматизації годівлі, водонапування, комфорту тварин і т.д. Проте, порівняно з кращими фермами світу, чимало вітчизняних фермських господарств технологічно ще суттєво відстають у питаннях вирощування телят, приготування комбікорму та підгортання корму на кормовому столі. Завдання перше: напоїти молоднякБільшість тваринників знають, що тільки за правильного вирощування теляти, народженого від високопродуктивних батьків, згодом можна отримати високопродуктивну корову. Оцініть ще раз рівень інтенсивності вирощування своїх телят — особливо в молочний період! Останні німецькі дослідження довели, що за інтенсивного вирощування телят голштинської породи (добові прирости в молочний період — на рівні 1000 г) згодом від первісток отримували близько 10 тис. кг молока вже за першої лактації! Хіба це не величезний резерв для наших виробників молока? І навпаки — первістки, отримані від екстенсивно вирощених телят (із добовими при ростами у молочний період на рівні нижче як 600 г), у першій лактації мали нижчу на 2-3 т продуктивність молока порівняно з інтенсивно вирощеними «родичками». Така велика різниця у продуктивності
за різних рівнів інтенсивності їхнього
вирощування переконує в тому, що вирощуванням телят варто займатися серйозно. Проте досягти таких високих добових приростів без автоматизації процесу
випоювання та нівелювання негативного
впливу людського фактора — майже
неможливо. Та втім, прогрес не стоїть на
місці, і сьогодні отримати такі добові
прирости маси тварин — річ цілком
реальна. У цьому європейському чи
українському фермерові-твариннику
допомагає сучасний робот-автонапувалка Alma Pro виробництва сімейної
німецької фірми URBAN. До того ж в останніх версіях є нова
функція — закривання соски для її промивання зсередини — і вона є тільки в
цих кормоавтоматах. До речі, функція
промивання соски — є один із найпоширеніших «міфів» серед тваринників,
особливо в Україні. Адже той, хто знайомий із вирощуванням телят, згодиться, що вірогідність передачі інфекції на
99% відбувається під час облизування
телятами один одного чи споживання
води та комбікорму, тому не варто переоцінювати цю опцію автонапувалки,
яка до того ж є недешевою. Просто це
маркетингова маніпуляція виробників.
Яка практична користь цих опцій управління?Все просто — ветеринарний лікар чи фельдшер щодня зранку
заходить до телятника й дивиться на
наявність проблемних телят у жовтій
та червоній групах і через автонапувалку їх зразу лікує сухими або рідкими лікувальними препаратами (робот
має ці функції). Завдання друге: забезпечити ретельне кормопідгортанняВідомо, що високопродуктивна корова живою вагою 650 кг на піку лактації може споживати у середньому до 25 кг сухої речовини корму та продукувати 38–40 л молока за умови щогодинного підгортання корму, як це роблять на кращих фермах світу! Але на практиці досягти цілодобового якісного підгортання майже неможливо, інакше воно було б нормою на багатьох фермах. Одне із кращих вирішень цієї технологічної задачі є австрійський роботпідгортач Butler Gold із запатентованим спіральним шнеком. Робот Butler Gold при підгортанні не придавлює корм, як це роблять зазвичай при класичному підгортані, а перемішує сортований та пере-сушений корм із свіжим, що ще підвищує споживання сухої речовини корму мінімум на 1 кг, а це плюс 1–1,6 л молока від корови в день! Протягом доби такий робот може зробити до 30 виїздів довжиною по 800 метрів, що дає змогу обслуговувати до 800 корів! Робот може навіть переїжджати із корпуса в корпус ферми, долаючи підйоми до 20°. І як би кумедно це не звучало, окрім його переваг ще треба добавити, що він … не хворіє, не вживає спиртного, не потребує відпустки або вихідних, як, наприклад, обслуговуючий персонал, та не обманює роботодавця (адже управляється в онлайн та GSM режимі). Тобто повністю унеможливлюється вплив людського фактора. Крім того, він дуже економний в обслуговуванні за експлуатаційними витратами його можна порівняти з електромобілями та класичним автотранспортом з атмосферними двигунами. Тривала гарантія від виробника робить цю інвестицію привабливою для багатьох фермерських господарств по всьому світу, в тому числі і для українських. Як варіант для автоматизації процесу підгортання корму на кормовому столі шнековим підгортачем варто звернути увагу на
німецький триколісний міні-трактор
Westermann, як його називають в Україні «Сашко». Невисока ціна та низькі експлуатаційні витрати (1,5–2л палива за годину), надзвичайна маневреність (радіус повороту 0м!)
дає змогу як щогодини підгортати корм на
кормовому столі, перемішуючи його шнековим підгортачем, так і підмітати територію. Завдання третє: професійне виробництво комбікормуКожен фермер знає, що кількість та якість спожитого корова-
ми корму є одними з ключових факторів, що впливають на кількість виробленого молока, а відтак — на прибуток фермера. Яка
ж ситуація з кормозаготівлею в українських молочних господар-
ствах? Зазвичай у вітчизняних кормоцехах практикують підлогове
зберігання зерна, шротів та інших компонентів. У процесі кормоприготування їх
подають через вакуумний шланг до дробарки та міксера із низькою гомогенніс-
тю змішування, і в результаті ми отримуємо раціони з великими відхиленнями
від норми, які зумовлюють подальші економічні втрати. |